Aswoensdag 2024

Op Aswoensdag, 14 februari, gaat priester (prof. dr.) Peter-Ben Smit voor in de eucharistieviering om 19.30 uur. Hij is hoogleraar contextuele Bijbelinterpretatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bijzonder hoogleraar vanwege het Oud-Katholiek Seminarie aan de Universiteit Utrecht.

Met de viering van Aswoensdag markeren we het begin van de veertigdagentijd. Deze viering kenmerkt zich door het het askruisje van as die in deze mis gezegend wordt. De asoplegging staat voor de aanvang van de periode van inkeer en bezinning die we tegemoet gaan. De as die we tijdens Aswoensdag gebruiken is afkomstig van de palmtakjes die vorige jaar op Palmzondag zijn gebruikt tijdens de processie en daarna door kerkgangers mee naar huis zijn genomen. Deze worden voorafgaand aan Aswoensdag verbrand. Mocht je thuis een palmtakje hebben liggen, dan vragen we je dit in de komende weken mee te nemen naar de kerk. Achterin de kerk staat een mand staan waar deze kunnen worden ingeleverd. 

Het askruisje luidt een nieuwe tijd in.
Bekeer je.
Keer je af van de zonde. Keer je toe naar de Heer.
As herinnert je eraan: je bent maar ‘stof en as’.
Het brengt je down to earth, terug tot de realiteit.
Als God ons als stof ziet, gooit Hij ons niet weg.
Hij blaast je – zoals eens bij Adam – nieuwe adem in