Onvergetelijke dierenoptocht & dierenzegening in de Paradijskerk

Op zaterdagmiddag 5 oktober verzamelden honderden dierenliefhebbers zich op de Westersingel in Rotterdam-Centrum. Samen met hun honden van groot en klein, een kat en vogels liepen zij mee in de Stoer der Dieren, een initiatief van Mieke van der Linden en pastoor Bruce Riensta. Sommige deelnemers droegen ook knuffels of foto’s van geliefde dieren met zich mee. Voorop zweefden twee paarden sierlijk door de lucht.

Franciscus van Assisi
Veel voorbijgangers stopten om de Stoet der Dieren te bekijken en een aantal mensen besloot ook aan te sluiten. Veel mensen omarmden de dresscode ‘Animal’ door zichzelf vrolijk te kleden en hun huisdier van een bloemenkrans of bijzondere halsband te voorzien. De stoet was niet toevallig op de eerste zaterdag na Dierendag, zodat zoveel mogelijk mensen mee konden doen. Dierendag is in 1930 in het leven geroepen op de herdenkdag van Franciscus van Assisi, een met dieren begaande heilige.

De stoet eindigde bij de Paradijskerk, waar het plein versierd was met snacks voor de dieren en de pastoor de Stoet opwachtte. Zijn twee honden waren ook onderdeel van de dierenoptocht. Binnen in de kerk hing een vrolijke sfeer, met veel gepraat en geblaf.

Dierendienst met muziek & interviews
Toen iedereen binnen was startte de Dierendienst met muzikale optredens en een interview met Stichting Zwerfkatten, de Vogelklas & de Dierenambulance. Ook hield de directeur van Het Natuurhistorisch Museum (zelf allergisch voor huisdieren) een voordracht uit zijn boek, waaruit blijkt dat de kat al meer dan 3000 jaar een geliefde huisdier van de mens is, en zelf meehielp aan diens eigen domesticatie.

Tekst gaat verder onder foto

Dieren in het scheppingsverhaal en vandaag de dag
Jessie, parochiaan en misdienaar in de Paradijskerk las een gedeelte uit het Scheppingsverhaal uit het bijbelboek Genesis. In dit verhaal schept God de dieren: ‘En God zag dat het goed was’. In de daaropvolgende preek stond Bruce ook stil bij de uitdagingen van vandaag de dag: de intensieve bio-industrie, het belang van eerlijke productie van voedsel en dat minder vlees en zuivel gebruiken goed voor dieren, mensen en het klimaat is. Ook vroeg hij aandacht voor verwaarloosde huisdieren en mensen die voor dieren opkomen. Hij verwees dankbaar naar de Schepper omdat zoveel dieren aan mensen liefde geven en andersom.

Dierenzegening: een nieuwe traditie in de Paradijskerk?
Twee als katten verkleedde dames zorgden voor een muzikaal intermezzo, begeleid door Paradijskerk-musicus Matthijs van der Wilt, op de piano. De aanwezige dieren werden één voor één gezegend door de pastoor. Daarna kon iedereen een hapje en een drankje halen bij een barretje. Met hun gezegende huisdieren en een vrolijke stemming keerden alle dieren en hun eigenaren huiswaarts. Wat veel bezoekers betreft het begin van een nieuwe traditie!

Kerkmusicus Matthijs van der Wilt

Kijk- en leestip
Wil je een indruk van deze bijzondere dag krijgen? Kijk dan ons bericht op Instagram of Facebook. Ook berichtten verschillende nieuwsmedia over de Stoer der Dieren:
Pastoor zegent dieren: ‘Ik vraag God of hij mijn kat kan genezen (Algemeen Dagblad)
De Pastoor van de Paradijskerk zegent alle dieren van Rotterdam (Havenloods)
Knuffelganzen, dwergpapagaaien en héél veel honden: honderden huisdieren gezegend in kerk (RTV Rijnmond)