Vrouw van een missionaris

Lezing door Hortense Kitumene over botsende culturen, machtsmisbruik en emancipatie

 

Donderdagavond 23 januari a.s. houdt Hortense Kitumene een lezing over haar boek “Vrouw van een missionaris”. Dit in 2013 verschenen boek kreeg in België ruime belangstelling in de media. Aan de hand van haar eigen soms dramatische levensverhaal stelt de in Congo geboren Hortense problematische zaken als kindermishandeling, vrouwenemancipatie, botsende culturen, polygamie, machtsmisbruik en verstarde sociale structuren aan de kaak. Het boek is niet alleen een persoonlijke belijdenis, maar ook een scherpe aanklacht tegen maatschappelijk misstanden die nog in zoveel landen in de wereld bestaan.

Behalve dat Hortense Kitumene op deze avond haar verhaal houdt is er ook ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen en met haar in gesprek te gaan.

 

Plaats: Gemeentezaal van de Oud-Katholieke parochie Den Haag,  Juffrouw Idastraat 13 (kerkbel).

Aanvang: 20.00 uur

Toegang: gratis

 

Foto hierboven: Hortense met haar man Jan van Handenhoven en hun dochter Sandrine.

 

Hortense Kitume, afkomstig uit Congo, woont in België en is getrouwd met Jan van Handehove, die sinds 1998 pastoor is in de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Twee van haar kinderen zijn in België bekend: de zangeres Sandrine en de (ex-)voetballer Gunter Van Handenhoven. Het huwelijk van Hortense zorgde in 1975 nogal wat voor opschudding. Haar relatie met Jan van Handenove was destijds verboden in Congo. Jan was immers haar leraar Engels en priester in de rooms-katholieke kerk.

In het boek ‘Vrouw Van Een Missionaris’ vertelt Hortense hoe ze opgroeide in Congo en een moeilijke band had met haar familie.  Door de burgeroorlog in Congo die uitbrak na de onafhankelijkheid van België in 1960 werd Hortense weggehaald bij haar moeder en bij andere familieleden ondergebracht. Sommigen gebruikten haar echter als huisslaaf en mishandelden haar zwaar. Op zestienjarige leeftijd werd ze verliefd op Jan Van Handenhoven, een missionaris in Congo. “Toen ik in het vierde middelbaar zat, ik was toen 16 jaar, leerde ik Jan kennen. Hij was mijn leraar Engels. Een dertigjarige man die priester was. Ik werd verliefd”, vertelt ze.

Die liefde was niet vanzelfsprekend, maar zeker wederzijds. “Ik deed al enkele jaren missiewerk, maar kwam erachter dat het celibaat niet aan mij besteed was. Mijn verliefdheid op Hortense kwam er. Je denkt er niet over na, het overkomt je gewoon. Dan heb ik het priesterschap opgegeven”, aldus Jan.

Gevangenis

Hoewel ze stapelverliefd waren, liep hun relatie niet van een leien dakje. Hortense haalde de woede van heel haar familie op haar nek toen ze besloot met Jan te trouwen. “Iedereen werkte tegen, zelfs mijn vader. Hij was razend “. Haar vader was een machtige rechter en probeerde het huwelijk te dwarsbomen door zijn eigen dochter in de cel te stoppen. “Ik was pas 16 en hij had andere plannen voor mij, hij wilde dat ik net zoals hem rechter werd. Door hem werd ik zelfs naar een vrouwengevangenis gebracht.”

“Toen ik op mijn achttiende getrouwd was en naar België wilde verhuizen met Jan werd ik tegengehouden door twee mannen. Ik moest toen naar de gevangenis. Mijn vader had daar voor gezorgd. Hij had als rechter enorm veel macht.”

Jarenlang hield Hortense haar verhaal verborgen voor haar kinderen, tot ze er anno 2013 het boek ‘Vrouw van een missionaris’ over schreef. “Ik heb mijn kinderen het nooit verteld omdat Jan en ik niet wilden dat ze een slecht beeld zouden hebben van hun familie in Congo en hun opa”, vertelt Hortense in een TV uitzending op de Belgische TV in de rubriek TvFamilie.

In haar boek behandelt Hortense problematische zaken als kindermishandeling, vrouwenemancipatie, botsende culturen, polygamie, machtsmisbruik en verstarde sociale structuren, die kinderen van hun toekomst beroven. Het is dus niet alleen een persoonlijke belijdenis, maar ook een scherpe aanklacht tegen maatschappelijk misstanden.