Het kerkplein van de Paradijskerk wordt momenteel flink onder handen genomen. De eerste boom is inmiddels feestelijk geplant door parochianen Henny en Brino. Het vernieuwde plein is naar verwachting begin juni klaar en vormt vanaf dan een uitnodigende plek waar buurtbewoners, bezoekers en parochianen elkaar kunnen ontmoeten, tot rust kunnen komen en genieten van een stukje natuur midden in de stad.
Een kerk met geschiedenis in een diverse buurt
De Paradijskerk kent een bijzondere geschiedenis. Sinds 1718 is hier al een geloofsgemeenschap actief, die groeit in omvang en veel jonge mensen aantrekt. In de beginjaren diende de kerk als schuilkerk, verscholen achter gevels en niet als kerk herkenbaar vanaf de straat. Pas in 1901 kreeg het gebouw een nieuwe voorgevel, waardoor de Paradijskerk eindelijk zichtbaar werd voor voorbijgangers. Toch lag de kerk, samen met het kleine kerkpleintje, altijd wat terug van de straat. Mede door het dichte hekwerk maakte het plein een weinig uitnodigende indruk.
Een open en groen plein
Daar komt nu verandering in. Door twee nieuw te openen delen van het hek, is het kerkplein straks veel toegankelijker. Het midden van het plein is geaccentueerd, zodat bezoekers als vanzelf naar de kerk worden geleid. Dit alles met respect voor het monumentale karakter van de Paradijskerk.
Het vernieuwde plein is bovendien ontworpen met aandacht voor duurzaamheid en waterbeheer. Regenwater dat op het dak van de kerk terechtkomt, wordt via een ingenieus systeem afgevoerd naar een ondergrondse kunststof regenwatertank met purainfilter. Dankzij een pomp in deze tank kan het water vervolgens via een tuinkraantje worden gebruikt voor het besproeien van de tuin. Van deze installatie zijn slechts het putdeksel en het tuinkraantje zichtbaar, waardoor het historische aanzicht van het plein behouden blijft.
Duurzaam en sfeervol
Op het plein komen verschillende banken, waaronder meanderende houten banken langs de toegang tot de kerk. Deze banken staan iets boven het maaiveld, zodat het regenwater ongehinderd zijn weg kan vinden naar de grond. Midden in de tuin richten we bovendien een stilteplek in met een sfeervol waterelement. Hier kunnen bezoekers onder de appelboom even plaatsnemen, tot rust komen en luisteren naar het kabbelende water.
Biodivers en klimaatbestendige inheemse beplanting
Verder komen er in de tuin ook een berkenboom, lijsterbes & verschillende struiken. Het groei en bloeischema van de beplanting zorgt voor een aanblik dat per maand verschillend is. Atelier GroenBlauw heeft onder leiding van Hiltrud Pötz in opdracht van de Gemeente Rotterdam en de Paradijskerk een biodivers en klimaatbestendig ontwerp gemaakt waarin ontmoeten en rust centraal staan. Een tuin met een krentenboom, ruwe berk, lijsterbes en appelboom, en aangevuld met struiken van hulst, Gelderse roos, kardinaalskap en wilde liguster. De plantenkeuze is grotendeels inheems, met verwijzingen naar de Bijbel en kerk.
De merel als icoon
De merel (bedreigde vogel) wordt één van de icoonsoorten van de tuin. Hier kan de merel schuilen en insecten eten. Andere icoonsoorten zijn de huismus, de gierzwaluw en de weidehommel. Pötz: “Alles wat goed is voor dieren is goed voor mensen.”
Stap naar een groenere toekomst: officiële opening op vrijdag 13 juni
Met dit vernieuwde kerkplein zet de Paradijskerk een prachtige stap naar een groener en toegankelijker toekomstbeeld. Het plein nodigt uit tot ontmoeting, bezinning en verbinding met de buurt — precies waar de Paradijskerk al meer dan 300 jaar voor staat. De tuin wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, Provincie Zuid-Holland en Stichting Droom en Daad. Op vrijdag 13 juni wordt de tuin feestelijke geopend tijdens Heilige Huisjes, houd onze website en Instagram-pagina in de gaten voor meer informatie!