Stoet der dieren op 5 oktober

Op zaterdag 5 oktober staat er in de Rotterdamse wijk Het Oude Westen iets bijzonders te gebeuren. Op die dag vieren baasjes, buurtgenoten en belangstellenden Internationale Dierendag. Een eeuwenoude traditie geïnspireerd op het gedachtengoed van de heilige Franciscus van Assisi (ca.1182-1226).

Deze keer vindt de verwennerij op deze speciale dag van onze hond, vogel, kat, konijn, slang of hamster niet alleen in de huiselijke kring plaats, maar gezamenlijk in een van de bijzonderste wijken van de stad.

Stoet der Dieren

Het feest begint op het Kruisplein aan de rand van het Oude Westen, rond de klok van 13.00 uur. Daar verzamelen baasjes en belangstellenden zich samen met hun meegebrachte dier, in een kooi, mandje, wagentje, aan de lijn of op de arm.

Om 13.30 vertrekt de stoet richting Nieuwe Binnenweg. Een vrolijk en bont gezelschap van dieren & baasjes, de Stoet der Dieren, trekt langs de beelden van de Westersingel, en slaat de hoek om de Nieuwe Binnenweg op. Eindpunt van de processie is het voorplein van de Paradijskerk, de focus van het Dierendag feest. Daar wordt het gezelschap ontvangen door  de pastoor van de oud-katholieke kerk Bruce Rienstra

Initiatiefnemer Mieke van der Linden:’ Mensen zonder huisdier zijn uiteraard ook zeer welkom mee te lopen of rijden. En, ook niet onbelangrijk, we vinden het leuk als de baasjes zich aan de Animal! dresscode houden! We hopen op mooie dieren costuums.’

Paradijskerk

In de Paradijskerk wacht het publiek een programma van zang, zingeving en gezelligheid. Met kraampjes van dierenwelzijn organisaties zoals Stichting Hulphond, vogelklas Karel Schot, de Dierenambulance en Stichting Zwerfkatten Rijnmond.

Aan de wanden van ‘t Paradijs hangen dieren kunstwerken van de hand van de kunstenaars van Galerie Atelier de Herenplaats. Naast een talk en een photoshoot van baasjes en hun lieveling zijn er muzikale intermezzo’s van de Paradijs organist Mathijs van de Wilt, Keimpe de Jong en de Rotterdamse Vedette Loes Luca en een magisch optreden van de circusact Windpferde. 

Auteur/directeur Natuurhistorisch museum Kees Moeliker leest voor uit zijn laatste bundel Kikkerkamasutra en na de preek over dierenliefde van pastoor Bruce Rienstra worden de dieren een voor een door hem gezegend.

Portretten

Na de zegening wordt het publiek uitgenodigd langs de kraampjes te gaan, een drankje te drinken, een praatje te maken, een hondje te aaien en een dierenhapje te ontvangen in een speciaal opgezet barretje.

In een ander hoekje van de kerk maakt dierenfotograaf Caro Linares van Studio Met-Je-Beste-Vriend portretten van dieren (en knuffels) en hun baasjes. De portretten worden gepubliceerd op Facebookpagina’s van de kerk en Dogparade010. Zodat iedereen na afloop diens eigen portret kan downloaden en uitprinten.

Het hele spektakel loopt tussen 13.00 en 16.00 uur. Bruce Rienstra: ‘We hopen hiermee de saamhorigheid en troost in de wijk te bevorderen. Zowel tussen mens en dier als mens en mens, precies wat Franciscus eeuwen geleden voor ogen had’.